dijous, 13 de març del 2014

El Marroc

Comencem la nostra aventura pel Nord de Àfrica, al Marroc. Un país ple de colors i olors que el tenim tant a prop i desconeixem molt.

El Regne del Marroc està situat al nord del continent Africà i amb capital a Rabat, amb 32.412.175 habitants (2007). Té com a Religió principal l’ Islam (tot i que conviu amb altres religions minoritàries al país com el cristianisme i el judaisme), les bases de l’Islam que s’han de respectar per sobre de tot són: la professió de fe en Deu (Al·là), la pregària (cinc cops al dia), l’almoina, el dejuni durant el ramadà i el pelegrinatge a la Meca un cop a la vida. Les lleis del país estan basades en el llibre sagrat, l’Alcorà.
El govern és una monarquia constitucional. Actualment el rei és Mohamed VI, cap de l’Estat i de les Forces Armades. Fins l’any 2011 el Rei tenia la funció d’escollir el Primer Ministre, però Mohamed VI proposa una nova Constitució que ho canvia, com és reflecteix en l’Article 2 de la Constitució del Regne del Marroc de 2011:
“La Nació tria als seus representants en els òrgans elegits mitjançant votacions lliures, sinceres i regular.” 

Entre el 2000 i el 2004 les dades estadístiques a nivell educatiu són:
  • -          Alfabetisme adult: 51 % (2000-2004)
  • -          Alfabetisme adult masculí: 63 % (2000-2004)
  • -          Alfabetisme adult femení: 38 % (2000-2004)
  • -          Matriculació neta en ensenyament primària: 87 % (2004)
  • -          Matriculació masculina neta en ensenyament primària: 90 % (2003)
  • -          Matriculació femenina neta en ensenyament primari: 84 % (2003)
  • -          Matriculació neta en ensenyament secundari: 35 % (2003)
  • -          Matriculació masculina neta en ensenyament secundari: 32 % (2003)
  • -          Matriculació femenina neta en ensenyament secundari: 38 % (2003)
  • -          Matriculació bruta en ensenyament terciari: 11 % (2004)
  • -          Nombre de nens por mestre, primària: 28 (2004)


Al 1999 es posa en vigor, al Marroc, la Reforma Educativa (Charte). A continuació faré un petit resum d'alguns articles de la Llei.

Prèviament a la presentació dels articles que componen la Charte s’explica que amb l’objectiu de que s’entengui i quedi clarificat tots els seus punts es pren molta atenció en la seva redacció:

“Tant en el que respecte els principis fonamentals [...], l’atenció s’ha centrat en la seva formulació per a que sigui tant clara i precisa com sigui possible...”

Com podem veure en l’article 1:
“El sistema educatiu al Regne del Marroc es basa en els principis i valors de la Fe Islàmica. El seu objectiu es formar un model de ciutadà virtuós de la rectitud, la moderació i la tolerància, obert a la ciència i al coneixement i amb l’esperit d’iniciativa, la creativitat i l’empresa”.

Veiem que el Regne del Marroc és un país confessional i que l’educació està fonamentada en les bases de la Religió Islàmica. El seu objectiu es formar un bon ciutadà musulmà.

La reforma educativa manifesta en l’article 13 que l’Estat es compromet a que tots els nens, fins a l’edat legal per treballar (15), estiguin escolaritzats i a atendre totes les necessitats educatives dels individus:
[..] L’Estat es compromet a:
  • Escolaritzar tots els nens fins a l’edat legal de treballar.
  • Adaptar el sistema a les necessitats educatives i de formació dels individus i la societat.”


Totes les  forces del país s’hauran d’involucrar per a que els objectius de la reforma es compleixin (Article 23):
“ [...] Totes les forces del país: el govern, el parlament,el govern local, els partits polítics, els sindicats i les associacions professionals, els governs territorials, els científics eminents, intel·lectuals i artistes hauran de col·laborar amb les parts interessades en el sistema educatiu, participar en l’esforç col·lectiu per aconseguir els objectius de la reforma educativa i de formació. [...]”

El sistema educatiu quedarà organitzat en diferents nivells: 
  • Pre-escolar que no serà obligatori (4-6 anys)
  • Educació primària (6-12 anys) dividida en dos etapes (Article 65 i 66), la primera etapa serà de dos anys i la segona de 4 anys
  • Educació secundària i la universitat. (Article 24).

En l’article 61 de la Charte es detallen quins són els objectius generals de les dos primeres etapes educatives (el pre-escolar i la primària).
“[...]Estimular el marc pedagògic per a promoure:
  •  Ple desenvolupament del seu potencial.
  • L’apropiació dels valors religiosos, ètics, cívics i humans essencials per a convertir-se en ciutadants orgullosos de la seva identitat i el seu patrimoni, conscients de la seva història i socialment integrats i actius.
  • Aprendre els coneixements i habilitats de escoltar y parlar en àrab, amb recolzament en el seu cas de les llengües regionals i dialectes. (La llengua oficial al Regne del Marroc és l’àrab però hi ha diferents dialectes segons la zona del país, com el Darija, parlat en la zona nord del Marroc, o altres llengües com l’Amazig parlat en zones del Atlas. )
  • L’adquisició de coneixements i habilitats fonamentals que desenvolupin l’autonomia de l’alumne.
  •  Domini de conceptes i formes de pensar, la comunicació, l’acció i l’adaptació a ser útils, productius, capaços d’evolucionar i seguir aprenent tota la vida, en harmonia amb el medi ambient a nivell nacional i mundial.
  • L’aprenentatge d’habilitats tècniques, base professional, esportiva i artística, directament relacionats amb l’entorn socioeconòmic de l’escola.”

En l’article 28 es detallen quines són les perspectives de cara als propers 10 anys en l’educació en quant a matriculacions en els cursos, les ajudes del estat...

“[...] A partir de l’any escolar de 2002, tots els nens marroquins, a partir dels sis anys d’edat, han de trobar un lloc en el primer any de l’ensenyament primari en l’escola més propera a la residència dels seus pares, [...] Per l’any 2004, la matrícula del primer any de pre-escolar serà generalitzada. El recolzament financer de l’Estat en aquest àmbit se centrarà en les àrees rurals i suburbanes i en general als assentaments més pobres. [...]”

Podem veure un grau fort d’interès cap a la modernització del sistema educatiu fen molta referència a la utilització de la tecnologia dins de la educació formal en els articles 118 a 122. Per altra banda veiem la importància que se’ls dona als recursos humans en el món de l’educació, al interès per formar bons professors i educadors en els articles de 133 a 136.

Un cop fet el resum, podem veure un canvi favorable en la visió que es té de l’educació en aquest País, ja que, anteriorment a la Charte, no hi havia gaire interès per a escolaritzar als infants, concretament a les nenes. Hi havia un grau d’explotació infantil molt alt desatès pel govern. Per tant, la intenció de fer que el Regne del Marroc prosperi socialment s’aconseguirà si s’arriben a tots els objectius que es marca en la Reforma.

Per altra banda, podem veure amb les dades estadístiques descrites en el primer punt del document que les expectatives que es tenien, fins a dia d’avui, s’han complert mínimament, però no es tenen en compte els últims moviments migratoris de nens de la zona de l’Atlas o de poblacions empobrides com Larache. Nens que no es troben inscrits en cap cens i que passen desapercebuts a ulls dels governants, per tant, les dades no són del tot fiables.
Per altra banda, si que hi ha certa preocupació per atendre l’educació de les nenes, però encarà avui ens trobem amb situacions de tràfic de nenes que seran destinades a treballar com a criades de les famílies més enriquides (sobretot de Casablanca) , són conegudes com a “Pettit Bonne”. Venudes per les famílies a canvi de diners i esperances (falses) de que rebran una bona educació, moltes d’elles acaben sent maltractades i violades. 


Esperem, que poc a poc, es vagin complint aquestes expectatives marcades al 1999. Inshalla!! 









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada